In mijn vorige blog heb je kunnen lezen over het bezoek van de tandarts; waar kun je op letten om te zorgen dat het gebit in orde blijft? In deze blog wil ik de aandacht vestigen op de hoefsmid.
Hoefsmeden zijn er al sinds jaar en dag en er wordt veel studie gedaan om onze paarden goed te kunnen bekappen. Er zijn, naar mijn idee, twee grote stromingen; je hebt de traditionele hoefsmid en je hebt de natuurlijk bekapper. Beiden kijken naar je paard, de stand van de benen en het looppatroon en beiden zullen ervoor zorg dragen dat het paard een juiste voet krijgt, passend bij hun visie.
Dat is waar het verschil in zit; de traditionele hoefsmid bekijkt het paard, zijn anatomie en zorgt ervoor dat het zijn functie als rijdier goed kan uitvoeren in welke discipline dan ook en met of zonder ijzers; de natuurlijk bekapper gaat uit van de filosofie dat een paard in het wild niet of nauwelijks hoefproblemen vertoont en hiermee dus beter gebaat is bij een bekapbeurt die moet nabootsen dat het paard in het wild leeft.
In het wild is een paard ongeveer 16 uur per dag in beweging, waarvan het grootste deel rustig stappend tijdens het grazen. Het paard legt zo gemiddeld 6 kilometer per dag af op diverse ondergronden. In een stal loopt een paard maar 0,17 kilometer per dag. Als zijn hoef brokkelt, wordt dit niet bijgewerkt; als hij ergens in stapt dan wordt dit niet verwijderd. Hij wordt niet belast door een ruiter en hoeft geen dressuur oefeningen te kunnen of bijvoorbeeld deel te nemen aan een endurance.
Dan komen er een aantal vragen bij mij op, bij jou ook?
Ons paard is al heel wat jaren gedomesticeerd, mag je het nog vergelijken met een wild paard?
Ons paard staat in de zomer vaak wel buiten voor een uur of 8/9?, maar in de winter staat het misschien buiten in een (krappe) paddock voor 1 tot 4 uur?
Ons paard wordt door ons bereden, voor een kar gezet, of alleen mee gewandeld/gefietst; wat is die frequentie per week? En wat is die duur / afstand per week?
Op welke ondergrond staat / loopt het dier veel? Is dit afwisselend zachte ondergrond met harde ondergrond?
Als ik naar onze Fjord kijk dan kan ik voor hem antwoorden dat hij 24/7 buiten staat, op een weide waar voor de helft gras op staat en de andere helft is zand (of modder als het heel nat is) en daarbij loopt hij 5x in de week gemiddeld 10-15 km per keer in het bos met veel boomwortels en we kunnen ook een stuk verhard meepakken. Er zijn tegenwoordig veel apps beschikbaar die de training van je paard bij kunnen houden.
Op internet kun je tal van sites vinden die je overweldigen met informatie en zijn er ook diverse bedrijven die cursussen aanbieden om zelf je paard te bekappen of te onderhouden.
Mijn persoonlijke visie, als osteopaat, is dat het een uitdaging is om te leren beoordelen of er sprake is van een goede stand van het been met de hoef en daarnaast ook met de rest van het lijf. Een osteopaat en een hoefsmid kunnen vaak ook samen aan een paard werken om het weer juist in balans te krijgen. Daar waar de hoefstand niet goed is zullen de bovengelegen botstructuren in het been ook niet in balans zijn, kan er drukverschil zijn tussen de botten onderling, waardoor een overbelasting van een pees of ontsteking van een gewricht op de loer ligt. Andersom kan ook; als een paard last heeft van zijn rug, schouder, hals of knie, kan het paard een afwijkend looppatroon gaan tonen waardoor de hoeven anders afslijten dan gewoonlijk.
Er zijn veel hulpmiddelen ontwikkeld om je paard zelf te beoordelen, pijnsignalen af te lezen. Luister vooral naar je gevoel en merk je aan je paard dat hij anders is dan anders, schroom dan niet contact op te nemen. Samen kunnen we je paard bekijken, bespreken en kan ik een behandelplan met je opstellen!