Tips voor de buitenrijder:
Heb je geen toegang tot een bak of vind je daar niets aan, toch kun je in het bos of buitengebied ook wat oefeningen meepakken die je paard wel helpen voor zijn ontwikkeling. De komende paar dagen zal ik je elke keer een tip geven. Je hoeft hiervoor echt geen ster dressuur ruiter te zijn, met de basis kom je al heel ver! Hieronder vast de eerste
Wissel af met lichtrijden!
De draf is een diagonale gang en uit automatisme pakt de ruiter meestal hetzelfde been om op licht te rijden. Hierdoor wordt het ene achterbeen waarbij je telkens ‘zit’ meer ontwikkeld dan het andere been.
Wat kun je doen?
- Bedenk op welk stuk je op het linkerbeen licht rijdt en een volgend stuk op het rechterbeen
- Tel een aantal passen van je paard en wissel dan van been. Hier kun je ook heel leuk mee spelen. Bijvoorbeeld eerst 10 passen en daarna 4 en dan weer 8 enz.
- Wissel bij elke bocht die je maakt en rijdt dan licht op het buitenbeen van de bocht
- In plaats van 2x zitten kun je ook een keer extra staan, dit vergt ook balans en coördinatie van de ruiter! En let erop dat je vervolgens niet in het zadel ploft 😉
Controleer de galop!
De galop is een heerlijke gang om in het bos te rijden; lekker ontspannen of lekker hard! Als je het paard de vrije keuze laat in welke galop hij mag galopperen zal hij altijd zijn voorkeurskant kiezen. Het risico bestaat dan dat de ene schouderpartij meer ontwikkelt en daarmee eerder een blessure kan oplopen.
Wat kun je doen?
- Als je paard wel de ‘knopjes’ heeft, probeer hier dan gebruik van te maken door elke galop die je doet af te wisselen tussen links en rechts. Een paard vergeet de knopjes niet zomaar, de ruiter is vaak gemakkelijk, dus wees een beetje streng voor jezelf
- Als je in een bocht rijdt dan kun je deze bocht gebruiken om in de juiste galop aan te springen zoals je in een bocht in de bak zou rijden
- Als je wat verder bent met oefenen kun je op een recht stuk met de juiste hulpen een galop naar keuze vragen
- Ga je zelf uitdagen en wissel per bocht van galop, misschien kun je uiteindelijk wel galopwissels rijden!
Halthouden en stil blijven staan!
Misschien niet zo’n heel duidelijke link naar beweging, maar het is in het buitengebied erg belangrijk dat je paard snel reageert als je hem vraagt stil te staan en dat hij ook blijft staan uit zichzelf, tot je hem anders vraagt. Het is voor een paard dat stil staat weer een inspanning om weg te stappen, het liefst vanuit de achterhand wat zijn motor is. Hierdoor train je dus de achterhandspieren. Ook kan het voorkomen dat je paard alerter voor je been wordt; win-win situatie!
Wat kun je doen?
- Begin simpel vanuit en in stap en vraag je paard halt te houden en laat hem weer weg stappen. Laat de tussenpoos van stil staan steeds langer worden. Probeer eraan te werken dat je niet steeds aan de teugels moet blijven ‘trekken’.
- Wissel de gangen af, hierdoor wordt je paard ook vlotter voor het been
- Wissel evt. af met een paar stapjes achterwaarts; als je ergens een keer een obstakel tegenkomt en je kunt niet draaien dan kun je achterwaarts. Achterwaarts zorgt voor een goede kanteling van het bekken en het gebruiken van de buikspieren en lang maken van de rugspieren. Zeer fijn ter afwisseling!
Wijken voor druk?
Dit is misschien de lastigste oefening, maar wijken voor druk wil niets meer zeggen dan dat je paard opzij stapt met zijn lijf in de lengte, dus geen banaantje. Met het opzij stappen opent het paard zijn schouder en heupen, het paard moet immers ‘pootje over’. Dit is een andere beweging als altijd rechtuit lopen. Probeer zelf ook maar eens, als je eerst recht uit loopt en daarna pootje over, voel het verschil maar in je heupen. Er worden andere spieren aangespannen en ontspannen.
Wat kun je doen?
- Begin ook weer klein; loopt je paard graag op het randje van het pad, probeer hem dan eens een pasje naar het midden van het pad te krijgen. Midden op het pad lopen vergt voor een paard ook balans van zichzelf en als hij dat niet heeft of lui is dan loopt hij liever op het randje.
- Je kunt deze oefening ook gebruiken om je paard door een plas te laten lopen
- Probeer eens van de ene zijde naar de andere zijde te komen in deze zijwaartse beweging en weer terug
Dit was de laatste tip die ik je mee wilde geven die naar mijn mening invloed heeft op de balans en ontwikkeling van je paard; uiteraard zijn er nog vele andere opties die je kunt meepakken in het bos of buitengebied. Je kunt ook tempowisselingen rijden in dezelfde gang, je kunt op brede paden voltes maken en figuren rijden.
Met onze Leonard pakken mijn man en ik dit ook vaak mee; wij vinden het in de bak ook maar zo zo, maar merken wel dat hij beter loopt en in balans is als we dit onderhouden. Soms maar voor een paar minuten, soms voor de hele rit, soms het ene pad wel en het andere niet. Het houdt ons en hem ook scherp en werkwillig!
Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen, deel ze gerust!
PS hou de pagina in de gaten voor tips voor rijden in de binnenbak!
Ben je het in de bak rijden beu?
Weet je niet meer welke oefeningen je op welke manier wilt doen? Wil je tussen de lessen door ook in de bak rijden, maar blijf je op de hoefslag plakken? Alle tips voor de buitenrijder (eerdere berichten op deze pagina) kun je uiteraard ook in de bak toepassen, maar zal ik de komende dagen ook een aantal leuke tips geven voor rijden in de bak.
Werken met pylonnetjes
Door middel van pylonnetjes (grote, kleine, gevulde blikken, opstapjes, alles wat maar veilig is) kun je sturing geven aan je figuren en je commando’s. Hierdoor kun je je paard actiever trainen en wordt hij oplettender, werkwillig en gaat hij zijn spieren beter gebruiken; hij moet immers aan het werk!
Wat kun je doen?
- Zet 3 pylonnetjes op grote afstand van elkaar net naast de A-C lijn. Je kunt zo nog rechtuit over de A-C lijn rijden zonder er eentje om te stoten. Bedenk bij elk van de pylonnetjes een opdracht; bijvoorbeeld bij de eerste pylon is halthouden, de tweede is halthouden met achterwaarts en de derde is een kleine volte links- of rechtsom of beide door een 8 te rijden
- Zet dubbele pylonnetjes tegenover elkaar om tussendoor te rijden
- Zet de hoeken af zodat je goed de hoeken in moet rijden
Werken met balkjes
Door middel van balkjes moet je paard zijn benen beter optillen, zijn buikspieren aanspannen en zijn rug langer maken. Dit zorgt voor een goede houding van je paard.
Wat kun je doen?
- Leg op een passende afstand voor de gang waarin je wilt rijden meerdere balkjes achter elkaar. Laat je paard erover heen gaan zonder verstoring in ritme van de gang. Hoe meer balkjes achter elkaar liggen hoe effectiever de training. Je hoeft dit geen uren vol te houden, enkele keren werkt ook.
- Als je de mogelijkheid hebt om een balkje iets verhoogd weg te leggen (wel veilig, het moet weg kunnen rollen als je paard er tegen aan stoot) vergt dit nog iets meer kracht voor je paard om hier over heen te komen
- Je kunt een sprongetje maken
- Je kunt de balkjes ook gebruiken om allerlei andere oefeningen mee te doen; als je ze in een hoofletter T in de hoek van de bak legt kun je hier overheen met een gebroken of schuine lijn, leg je nog 1 balkje aan de bovenzijde van de T dan kun je dat gebruiken om tussendoor te rijden. Je kunt daar bijvoorbeeld nog kiezen om tussen de balkjes halt te houden en of achterwaarts te gaan. Je kunt de balkjes in een vierkant leggen en de hoeken gebruiken om je paard via keertwending om de achterhand eromheen te krijgen. Je kunt de balkjes in een kruis leggen en afwisselen met kleine en grote voltes.
Met een groepje rijden
Als je meer liefhebbers hebt dan kun je met een groep een proefje opstellen en een carrousel rijden. Door de figuren maak je je paard lenig en soepel. Toch gaat het hier veel meer om lol hebben met elkaar al is carrousel rijden echt pittig. Officieel moet je alles doorzitten…ben je fit genoeg hiervoor?
Ook plezier in het rijden voor zowel jou als je paard maakt dat je ontspannen bent en lekker in je vel zit.
Wat je ook doet en hoe je rijdt, het zal altijd je paard en je eigen lijf beïnvloeden. Blijf jezelf en je paard daarom goed monitoren. Wat gaat er goed en wat gaat er minder goed. Is het eenmalig, kan, is het vaker, dan kan het zijn dat je paard toch ergens een blokkade heeft en beter even nagekeken kan worden.
Wist je dat het helemaal niet verkeerd is dat je je paard elk jaar in ieder geval laat nakijken?