Drie jaar en een week geleden schreef ik de blog: ‘Wat een hitte…’. Geen paarden behandelen, maar studeren. Vandaag is ook weer zo’n dag! De hitte is weer flink aanwezig in het land! En ja, wat ga je dan studeren…iets over de hitte? Zo lees ik een aantal dingen:
Een paard zijn voorkeur voor temperatuur, gevoel, ligt veel lager dan bij de mens! Wij houden wel van 20-30 graden Celsius, maar een paard heeft bij voorkeur 5-20 graden Celsius. Ik denk dat ik mezelf dan maar een paard moet noemen 😉
Als een paard zweet dan verliest hij 4x zo veel zouten met zweten dan mensen, dit kan hij met ‘standaard’ drinkwater niet aanvullen. Het paard zou dan nog uitdrogen ook al drinkt hij voldoende water. Zorg voor zoutblokken in de stal of weide of geef elektrolyten door het drinkwater.
Wil je je paard afspoelen met koud water, laat het een halve minuut over zijn lijf lopen, loop dan even met het paard en herhaal dit net zo lang tot je paard aangeeft niet meer te willen. Doordat je gaat lopen tussendoor komt het bloed in beweging en koel je het paard meer af. Zo koelen ze ook de paarden bij bijvoorbeeld endurance.
Een paard wat arbeid moet leveren in hoge temperaturen zonder gewenning kan zijn spieren laten koken! Dit klinkt heel erg Jip en Janneke en grof, maar een paard zijn temperatuur ligt rond de 38 graden Celsius en hij heeft meer spieroppervlakte dan dat wij mensen hebben. Spieren bestaan uit eiwitten en als die te warm worden dan veranderen deze van structuur, denk aan het koken van een eitje.
Het ene paard is het andere niet; de koudbloedrassen hebben een dikkere huid om te beschermen tegen de koude, zij hebben het dus nog warmer dan hun collega’s uit de warmere landen. De Arabieren hebben een veel dunnere huid en hebben minder last van de hitte.
Blijf vooral goed je paard monitoren en geef hem op tijd zijn rust! Ook een zadel en een dekje zijn extra afsluitend, ga dan liever even wandelen in de schaduw.