Hoe dan? We kennen allemaal de tijden van stress, drukte en presteren. Een paard kan dit ook zo ervaren. Trainen, wedstrijden, trailer vervoer. Soms kan het even te veel zijn voor je paard. Als we continu in overdrive staan dan kun je ongemakken gaan ervaren als maagpijn, hoofdpijn, opgetrokken schouders door te veel spierspanning. Bij een paard kan dit zich uiten in vele spijsverteringsproblemen als koliek en maagzweren, maar ook in problemen met het bewegingsapparaat.
Het onderliggende systeem hiervan moeten we zoeken in het zenuwstelsel. Het zenuwstelsel kun je in diverse subsystemen onderverdelen, maar ze hangen allemaal samen. Het centraal zenuwstelsel regelt alle informatie die binnenkomt. Het perifeer zenuwstelsel stuurt de informatie door van zintuigen, organen en klieren naar het centraal zenuwstelsel en stuurt de reactie weer terug naar de spieren, klieren en organen. Binnen het zenuwstelsel bestaat ook het systeem wat ervoor zorgt dat een dier kan vluchten, maar ook tot rust kan komen.
Als een dier vlucht, het schrikt, dan gaat de hartslag omhoog, spannen spieren aan, wordt de spijsvertering verlaagd. Normaliter komt er na zo’n schrikreactie ook weer rust waarbij de hartslag weer omlaag gaat, de spierspanning verslapt en de spijsvertering weer goed gaat werken. Als deze rustmomenten niet meer gebeuren dan uit dit zich uiteindelijk in ziektes en problemen aan het bewegingsapparaat. Een mens zouden we naar yoga of mindfulness sturen. Een paard kan door een osteopaat geholpen worden deze rust in het lijf weer te vinden door gebruik te maken van de craniosacrale ontspanningstechnieken. Hierdoor kan het lijf weer in balans komen.
Heeft jouw paard problemen en denk je: “Goh, dit klinkt wel als iets wat mijn paard kan helpen”. Neem dan contact met me op.