Waarom is het belangrijk dat je paard vierkant kan staan?
Het is een van de symptomen waarnaar ik kijk tijdens de beoordeling van je paard. In deze blog leg ik je uit waarom ik daarnaar kijk.
Het vierkant kunnen staan van je paard laat zien dat je paard in balans is, daarbij wil ik dan ook graag zien dat het paard zijn gewicht ook gelijk over de benen en daarmee de hoeven verdeeld. Ga zelf maar eens op blote of sokken voeten staan en voel waar je meer druk uitoefent. Sta jij zelf in balans? Wij, mensen, hebben namelijk ook niet altijd een goede stand. We staan vaak op een been met de andere wat verder weg gezet of gebogen, we hangen tegen een muur aan om niet zelf rechtop te staan en daardoor belasten wij onze voeten niet gelijkmatig en daarmee ook de beenspieren niet, de gewrichten niet, enz. Dit geldt ook voor je paard.
Bij een normale beenstand lopen de voor- en achterbenen over de hele lengte evenwijdig en de afstand tussen de hoeven is even ver als één hoefbreedte; bij de voorbenen loopt het been tot aan de kogel loodrecht naar beneden, in elkaars verlengde; bij de achterbenen loopt de achterste loodlijn van het achterste punt van de bil via de hak recht naar de grond. De voorste loodlijn loopt van de zitbeenknobbels via het midden van het spronggewricht, pijp en kootgewricht naar het midden van de hoef. Het onderbeen staat loodrecht op de grond. Zo worden de gewrichten gelijkmatig belast, en heeft het paard een ruime gang. Ook tijdens de beweging is de zwaai van het been naar voren in een rechte lijn en zijn voor- en achterbeen in hetzelfde spoor.
Er zijn afwijkende beenstanden die aangeboren zijn en daar kan ik als osteopaat niets mee doen. Er zijn specialisten die bepaalde afwijkende beenstanden bij veulens nog kunnen corrigeren, maar eenmaal de structuren van de weefsels harder worden; kraakbeen wordt bot; groeischijven gaan dicht, kan er niets meer aan de beenstand veranderd worden.
De beenstanden die afwijken d.m.v. een houdingsprobleem kunnen wel verholpen worden door een osteopathie behandeling. Het is dan namelijk een bij effect van een ander lichamelijk probleem. Dit kan in de beweging zitten van het skelet en de spieren of in het spijsverteringskanaal. Ik denk dat jullie de eerste wel snappen, maar ik zal de tweede even toelichten. Het spijsverteringskanaal ligt in de buik. Als het paard last heeft van zijn buik door te veel voeding, verkeerde voeding, koliek, etc. dan kan het paard anders gaan bewegen om de buik te ontzien. Aan de rechterzijde van de buik zit de blinde darm, dit is een gigantische zak die gevuld moet zijn. Is deze overvol kan het zijn dat het rechterachterbeen niet lekker ondertreed. Aan de linkerzijde van de buik zit achter bij de flank een bocht in de darm die vaak problemen geeft, het linkerachterbeen kan daardoor minder goed ondertreden.
Het een sluit het ander niet uit en ik bekijk daarom altijd het hele paard; niets is standaard!
Heb je vragen of wil je advies ergens over, neem gerust contact met me op!